Agrisem Cultiplow & Combiplow er et redskab som...

1) ...løsner jorden effektivt uden at denne bliver løs – fordi jordlagene ikke blandes og ødelægges
2) ...efterlader overfladen jævn
3) ...ikke løfter sten, råjord eller al-klumper op til overfladen
4) ...kræver begrænset trækkraft

Agrisem Tanden

Agrisem Cultiplowâ & Combiplowâ er monteret med Agrisem Tanden, som på enestående vis effektivt løsner det bearbejdede jordlag.

Agrisem Tanden er beskyttet af 3 patenter:

1) Tandvinkel på 9 grader


2) Spidsen af skæret er forskudt i forhold til tandbladet


3) Skæret er forsynet med en vinge, der giver hver tand en effektiv arbejdsbredde på 75 cm

Tandvinkel på 9 grader

Når jordens porøsitet øges - som følge af jordløsningen - stiger også jordens volumen. Betingelsen for at godt resultat af jordløsning er, at jorden har fri mulighed for at udvide sig, uden at der på anden måde sker en komprimering.
Ved at anvende en vinklet tand kan jorden frit udvide sig vertikalt langs tanden uden at møde modstand. Jorden vil så at sige glide op langs tandbladet. Der sker således ingen sammenblanding eller komprimering omkring tandbladet.
Agrisem Tandens bredde på kun 25 mm er en afgørende detalje.


Desuden betyder den vinklede tand, at den blok af jord, som det enkelte skær løfter, vil få skrå sider på 9 grader. Resultatet er, at jorden lægges 100% ned på sin oprindelige placering og marken efterlades helt jævn.

Tænk på en kageform...

For at illustrere effekten af den skrå tand kan der sammenlignes med en kageform:
Den færdigbagte kage udvider sig, når den tages ud af formen. Er kagen bagt i en form med lige sider vil kagen ikke kunne lægges tilbage i formen uden at ødelægge/deformere kagens sider. Den skrå kageform giver en kage med skrå sider, som uden problemer kan lægges 100% tilbage i formen – uden at kagens sider spoleres. Derfor efterlades marken jævn efter brugen af Agrisem jordløsner.

Men de skrå sider har endnu en effekt: trækkraftbehovet er minimeret i forhold til den udførte proces fordi jorden kan løftes og udvide sig uden modstand (jorden bevæger sig langs de skrå sider - som kagen i formen). Agrisem Tanden kræver derfor forbavsende lav trækkraftbehov – selv ved stor arbejdsdybde.
Tænk også på hvor let det er at bruge en spade i skrå stilling frem for et lodret spadestik.


Skæret med forskudt spids

Agrisem Skæret er den del af tanden, der løfter jorden. Ved at anvende et skær hvor spidsen er forskudt i forhold til tandbladet opnås 3 effekter:

1) Der vil ske et balanceret løft, idet spidsen løfter midt under jordblokken. Effekten bliver 100% vertikalt løft i fuld arbejdsbredde.
2) Hvis tanden havde spidsen placeret ved tandbladet vil jorden løftes som ved en traditionel harvetand og brydes af tandbladet, blive sammenblandet og overfladen efterlades ujævn.
3) Spidsen på skæret er det angribende punkt. Når spidsen møder en sten, vil stenen – hvis den rykkes op af skæret – kunne bevæge sig hen over skæret uden at møde selve tandbladet. Herved undgås at sten (eller råjord og al-klumper) løftes til overfladen.

Vingeskær

På modsatte side af den forskudte spids er Agrisem Skæret forsynet med en vinge. Denne forøger arbejdsbredden af den enkelte tand med 25 cm. Arbejdsbredden bliver 75 cm pr tand og det er kun nødvendigt med 4 tænder på 3 meter arbejdsbredde. Det betyder lavere trækkraftbehov og mindre slid – altså lavere omkostninger.

Agrisem Bølgen

Jordløsningen sker ved at løfte jorden vertikalt, hvorved jorden bevæger sig i en bølgebevægelse i kraft af fremkørslen. Jorden foldes og knækker, når den lægger sig tilbage efter at redskabet har passeret.
Herved brydes de hårde lag i jorden – akkurat som når en svejseelektrode bøjes og isoleringen knækker. Når elektroden rettes ud er isoleringen smuldret og porøs.

Effekten af jordløsningen

Ved jordløsning med Agrisem Bølgen fremkommer en række af umiddelbare fordele:

 

1) Vækstzonen udvides, da planternes rødder har fri adgang til at vokse og udvide sig – også til de dybere jordlag - altså bedre rodudvikling.

2) Den naturlige dræning forbedres væsentligt. Jorden kan sammenlignes med en svamp, der er i stand til at indeholde store mængder nedbør - til gavn for planternes forbrug i tørre perioder.

3) Afstrømning stopper, idet jorden optager den vand, der falder på et givent sted. Som følge af en stabil porøs jord og brydning af hårde lag – som for eksempel pløjesål, al og strukturskader fra tung trafik

4) Kapillærvandet (vand der stiger op fra dybere jordlag som følge af vandets overfladespænding) bliver tilgængeligt for planterne, når rødderne (og vandet) får fri passage i vækstzonen

5) Til trods for jordløsningen sker der ikke efterfølgende en ekstrem nedbrydning af det organiske materiale (som ved pløjning og dybdeharvning). Netop fordi jorden ikke sammenblandes og bølgen straks lukker jordens overflade. Iltningen er derfor begrænset.

Agrisem Bølgen forbedrer vækstzonen betragteligt til gavn for dyrkningssikkerhed, økonomi og miljø:

Dyrkningssikkerhed: Planter, med plads til rodudvikling og adgang til tilstrækkelige vandmængder i hele vækstsæsonen, har gode betingelser. Men planter, som i regnfulde perioder ikke er belastet af for meget vand i rodzonen, har endnu bedre betingelser. Derfor er det afgørende. at den naturlige afdræning ikke hæmmes af en dårlig jordstruktur og komprimerede lag. Sunde planter er sund økonomi. 
Økonomi: Jordløsning med Agrisem Tanden sker med et minimum af trækkraft og tidsforbrug i forhold til den udførte behandling. Derfor vil behandlingen være det billigste supplement til pløjning. Som alternativ til pløjning er der særdeles god økonomi i at anvende Agrisem Cultiplow som den dybdegående jordbehandling i kombination med overfladebearbejdning – med Agrisem Disc-O-Mulch. 
Miljø: Ved at forbedre den naturlige afdræning undgås afstrømning og dermed erosion. Franske forsøg på 300 m² agerjord viste overbevisende resultater ved at anvende Agrisem jordløsning i forhold til pløjning:

            15 gange mindre afstrømning
            og som følge heraf:
            25 gange mindre erosion af jordpartikler
            og 65 gange mindre udvaskning af pesticider

Stabil jordstruktur giver lav miljøbelastning.


Hvorfor er det nødvendigt at foretage jordløsning?

Det er en kendsgerning, at størrelsen – og dermed også vægten – på traktorer, redskaber, mejetærsker og transportvogne gennem de senere år er blevet betydeligt større. Marktrykket stiger til trods for bred og bedre dækmontering. Og ingen går i den tro, at maskinerne bliver mindre fremover - tværtimod. 

Brug af faste kørespor, hvorfra al markarbejdet kan ske, er nok utopi. Tænk blot på hvor stor en tung trafik, der i dag ikke sker i sprøjtesporene: nedfældning af gylle, mejetærskning, bigballepresning, halmtransport, roeoptagning, majshøstning, kartoffeloptagning og al transport af høstede afgrøder.


Ved at iagttage markerne og deres afgrøder, kan det konstateres, at der sker mange strukturskader ved kørsel på de forkerte tidspunkter og med for tunge maskiner. Det er tydeligt, at smertegrænsen for jordens bæreevne er nået på store dele af  landbrugsjorden. Særligt tydeligt er det, når der står vand (i lang tid) på marker, som ved sin beliggenhed ikke er disponeret herfor. 

Derfor er det nødvendigt af foretage jordløsning med Agrisem Cultiplow – såvel ved dyrkning med plov og ved reduceret jordbehandling.


 

Anvendelsesområder

Agrisem jordløsner findes i 2 grundmodeller - Cultiplowâ og Combiplowâ - og i modeller og størrelser til alle opgaver: 

Landbrug
Skovbrug
Gartneri
Planteskoler
Entreprenør
Anlægsgartner
Sports/golfbaner
Ridebaner

Agrisem Cultiplow: Udviklet til solobrug med præcis dybdestyring vha. stavvalse, Agrix kileringsvalse eller Flexi-Sem gummivalse.
Agrisem Combiplow: Kombiredskab til at anvende i kombination med harve/såsæt.
K
an med montering af valse anvendes solo (som Cultiplow)

Cultiplow og Combiplow findes i udgaver med:

- Springbolte
- Non-Stop fjeder-stensikring
- CombiMulch disc-harve til samtidig overfladebehandling

Cultiplow kan desuden monteres med:

- Rulleskær ophængt i 35 mm 3D-fjederarm – til græsmark/-plæner og arealer med mange & lange afgrøderester (f.eks. kartoffeltop)