Saltcenter Mariager: Danmarks døde hav bærer både krop og humør oppe

Nogle håndfulde af landets muntreste gigt- og psoriasispatienter holder sig mere eller mindre medicinfrie med opskriften: Én del sydesalt til 2,3 dele varmt badevand

• AF DIREKTØR ORLA BLOK, DANMARKS SALTCENTER MARIAGER

- Nu troede jeg faktisk, man skulle henvises hertil af sin læge. Så jeg kørte egentlig bare forbi på sightseeing – og fandt ud af, det er sådan en turistattraktion. For alle… Jeg er kommet her hver dag siden…

Efter blot en uges ferie ved Mariager er Inger Frankild fra Hillerød gået på jagt efter en permanent bolig i nærheden af Danmarks Saltcenter ved Mariager Havn, hvor hun netop for femte dag i træk har brugt sit nyerhvervede årskort. Så overvældet af begejstring er hun for, ’Det døde Hav’, stedets lille svømmehal. Eller ’flydeog dasehal’ burde man måske kalde den, for det 37-43 grader varme vand er mættet med 30 pct. sydesalt, og bærer så effektivt oppe, at svømmetagene har det med at ende som halvhjertede spjæt med arme og ben i den varme luft.

Og Inger Frankild er langt fra den første, der har fået umættelig smag for det kronjyske efter en tur i saltsuppen. 1700 årskortholdere har Danmarks Saltcenter. De kommer fra hele landet og sågar fra Norge for at lindre deres gigt, psoriasis, psoriasisgigt eller blot for at ’flyde ud’ i hyggeligt selskab.

Helt ind i leddene
- Jeg skal bare have en time og så lige hjem og snuppe en lur. Det gør simpelthen underværker. Mit medicinforbrug er bragt langt ned og mit overskud er vokset. Til gengæld får jeg ondt - især i ryggen og benene, - hvis jeg springer bare én tirsdag over, fortæller Anna Pedersen fra Kristrup ved Randers, der fik konstateret slidgigt for syv år siden.

- Huden bliver utrolig blød af alle de her salte eller mineraler eller hvad det er, - de trænger i hvert fald helt ind i leddene. Jeg går også til vandgymnastik, men dét her er det bedste, erklærer Anna Pedersen.

Samme besked har saltcentrets direktør Orla Blok hørt adskillige gange før:
- Men vi nøjes nu med at love velvære og lindring – total afslapning og vægtløshed i kropsvarmt vand. Der findes ingen videnskabelige beviser for, at vores døde hav trænger ind under huden, smører leddene – endsige helbreder folk for kroniske lidelser. Vi kan bare konstatere, at folk nyder det og bliver så afslappede, at massøren melder tilbage, at også hendes arbejde bliver lettere, siger han.



Mere end det bare salt
Saltet i Danmarks Døde Hav stammer fra salthorsen ved Hvornum mellem Mariager og Hobro, hvor Skandinaviens eneste saltproducent Akzo Nobel hvert år udvinder 600.000 tons diamantlignende saltkrystaller. Horsten er fem km. dyb, tre km. i diameter og vejer 30 mia. tons, så alene her skulle der være salt nok til det nordeuropæiske marked de næste 16.000 år.
I dét perspektiv fylder forbruget i Mariagers’døde hav’ nærmest ingenting, selv om Saltcentret også skovler masser af kilo gennem sit eget saltsyderi. Centret har indrettet sin egen saltmine, et saltlaboratorium, en saltbutik, en salthave med salttålende planter og inden længe kommer en ny saltholdig hudplejeserie på markedet. Efterspørgslen vokser, men der skal altså mere end almindelig bordsalt og badevand til at skabe dødehavs-effekten – uanset om det ligger i Israel eller Mariager, fortæller centrets geolog Henrik Kim Hansen:
- Vores salt indeholder magnesiumklorid, calcium og hele den stribe grundstoffer fra havvandet, som er fjernet fra almindeligt bordsalt, der kun består af natriumklorid. Nogle af stofferne – blandt andet magnesium – betyder at vandet bærer endnu bedre oppe. - Klor er der også i. Af hensyn til hygiejnen. Selv om vi har tilladelsen til at droppe det, da de færreste bakterier vil kunne overleve i vand med 30 pct. salt, fortæller han.


Som i Israel – bare sjovere…
En tro kopi af det døde hav bliver med andre ord svær at etablere hjemme i badekarret. Især da den vigtigste ingrediens er dén, badegæsterne selv kommer med. Det er alle enige om: Direktøren, geologen, jyder og sjællændere – alle de, der selv har oplevet den boblende effekt af letflydende fornøjelse, som ligger og skvulper i vandspejlet og varmetågen, udfældes med saltet på bassinkanten og genlyder af småsludren, løstsiddende latter og kvikke kommentarer: Hvad der end er i det vand, holder det i hvert fald humøret oppe:
- Vi kommer her selvfølgelig, fordi min kone har fysisk behov. Hun slipper for at tage så meget medicin. Men om det så skyldes saltet, varmen eller samværet med ’originalerne’… Godt humør er vel altid en del af helbredelsen, grunder Anna Pedersens mand, Preben Pedersen, og udpeger nogle af de smilende ansigter, der nu også har gjort ham afhængig af ’Det døde hav’.
Humørsprederen Hans Kaltoft, 73 år, pensioneret lærer,der er kommet her fast tre gange om ugen i syv år og ’DSB-børnene’, som de bliver kaldt, de tre søskende fra Randers-egnen,
Doris Randa Haun, 62 år, Sven Randa, 57 år og Bent Randa 63 år. Alle tre har de – i større eller mindre udstrækning – arvet deres mors psoriasisgigt, gigt og psoriasis. Og alle går de rundt som levende beviser på, at kronisk sygdom ikke behøver at aflyse et godt humør.

Tirsdag og torsdag formiddag kommer der gerne 10-20 af de faste. Og der er altid plads til én til i Mariagers varme saltsuppe, når som helst og fra hvor som helst. Sågar fra Sjælland:
- Det her er meget sjovere end Det Døde Hav i Israel. For dér HAR jeg været og helt ærligt: Det var dødens pølse. Hold da op, hvor jeg kedede mig…, griner Inger Frankild.

Om Danmarks Saltcenter i Mariager
Åbningstider
: Åbent hver dag året rundt – undtagen i ugen mellem jul og nytår. 10-16 på hverdage, 10-17 på søn. og helligdage. Desuden aftenåbent mandage fra 1. november til ? med mulighed for massage.
Pris: 80 kr. for voksne, 70 kr. for pensionister og 60kr. for børn. Årskort står generelt i det dobbelte af en entrébillet og reducerer indgangen til Det Døde Hav til 30 kr.




Dokument id: 5-2006-482719